您的位置: 首页/八友集/捨命救人唯爹媽 亦有例外

捨命救人唯爹媽 亦有例外

Aug 26, 2016, 02:01 AM

  讀者仲記唔的得7月23日北京野生動物園發生嘅老虎咬死一人並咬傷一人事件?日前園方公佈4000字調查報告,在認定錯在游客、減輕園方責任之同時,仲詳述事發經過,尤其係曝光咗許多監控攝像頭並未捕捉到之細節。

  隨著呢段監控視頻嘅出現,傷者趙某點解唔理示警係都要落車,佢嘅老公落車後又返迴車內,最終命喪虎口嘅老年婦女係趙某嘅親媽抑係婆婆,都俾輿論高度關注。嗰日喺聯成公所,幾個跳舞大媽傾起呢單事,有人問想救趙某嘅係佢老母或係婆婆?在場人士呵笑:“命都唔顧而捨身救人嘅衹有親爹親媽先至可以做得出。做婆婆嘅一定會拉住個仔唔俾去救媳婦順便詐暈。”

  好一句捨命救人衹有親媽親爹先至肯做。呢啲感人故事,時有發生,不少為人父母者喺危急關頭,往往捨身搶救兒女性命,幸運者,兩個都冇事,不幸者,子女得救,父母罹難,更不幸者,兩個都救唔到。不過,可能你唔相信,有啲父母先顧自己,懶理子女死活。

  早日紐約就有一件咁嘅新聞:紐約市警局日前公佈一段錄像顯示,布朗士一名男子拖住4歲女兒走路時,突然發生飛車狙擊事件,佢喺驚慌之際竟拋下女兒,獨自飛奔逃命,任由女兒自生自滅。

  鄰居聽聞該男子不顧女兒死活後,大感震驚,紛紛將賤爸鬧爆,話抱起個女逃跑,有幾咁難?警方亦同感震驚,話條友個腦係咪有問題,點可以咁樣離開自己嘅細路?

  係罵聲中,紐約大學心理學和神經科學教授菲爾普絲竟說:呢個老豆?抵女兒顯然只係一種正常反應。“食屎啦!友人大隻講忍唔住鬧。”

本文版权属“纽约侨报”所有,转载请注明“来源:纽约侨报网”。违反上述声明者,我们将追究其相关法律责任。

评论

关于侨报| 报纸广告| 数字广告| 免责声明| 联系我们| 意见建议| 网站地图| WAP版