您的位置: 首页/八友集/ 以怨報德 番人特權不能有

以怨報德 番人特權不能有

Apr 4, 2020, 02:29 AM

  中國一直以泱泱大國自居,對蠻夷之邦番民,諄諄教化,希望佢哋會感恩。可惜,有啲番人嘅番性不改,又或狂妄自大性格根深蒂固,你越係遷就佢哋,佢哋越係得寸進尺。呢種情況,喺新冠病毒擴散期間,層出不窮,體現出一啲番人之劣根性。例如早個禮拜,陝西西安發生一宗外籍男子拒戴口罩,辱罵并且拎起手機掟防疫人員事件。涉事男子事後被捕,有關方面忍無可忍,要呢個自以為是嘅番人限期出境。

  但最可惡嘅事件日前發生於廣州,一名尼日利亞非洲籍新冠確診患男子拒絕抽血,還強行走出隔離病房,一名女護士阻攔時,慘被對方毆打及撕咬臉部。經檢查,面部、頸部及腰部都有損傷,目前其檢測仍為陽性。從電視畫面所見,該名女護士欲哭無淚,擔心嘅係怕被呢個“吸血鬼”感染病毒。警方已展開刑事調查,將在疑犯治療結束後,立即對其採取刑事強制措施,堅決依法嚴肅處理。而有一單惡劣事件,令到好多華人不解:4月1日,青島市嶗山區一社區衛生服務中心,三名老番留學生打尖插隊,排隊嘅人睇唔過眼,雙方發生言語衝突,點知其中一名番仔搶去排隊者手中單據丟喺地上,大叫:“中國人滾出去”。據稱現場工作人員想息事寧人,說:“大家俾下面,外國人可以唔駛排隊”。

  友人大隻講話佢火都起埋:“憑乜嘢外國人唔使排隊?訂呢條規矩嘅人就要進行思想教育。”佢又說,有啲未開化老番喺大陸橫行無忌,乃係有啲不成文嘅規法過於遷就佢哋,以為咁樣係展示大國風範,其實係種大佢哋個膽,認為對佢哋好係應該嘅,否則係你哋錯,唔係佢哋錯,以至出現撕咬護士情形出現,此等未開化嘅番人,應要驅逐出境,永不進踏足中華大地也。


本文版权属“纽约侨报”所有,未经授权请勿转载。违者将追究其相关法律责任。

评论

关于侨报| 报纸广告| 数字广告| 免责声明| 版权声明| 联系我们| 意见建议| 网站地图| WAP版