您的位置: 首页/八友集/ 陸強台弱 蔡英文勢履薄冰

陸強台弱 蔡英文勢履薄冰

Jan 13, 2020, 01:15 AM

  台灣地區大選,塵埃落定,蔡英文連任成功,睇佢喺國際記者會中意氣風發嗰樣,不禁為台灣未來4年擔憂。寶島經濟已経進入寒冬,俾蔡英文再玩4載,唔駛中國打壓,台灣經濟,都唔會好得去邊。有朋友傳來有關民進黨勝選原因,覺得非常中肯:1、民進黨及台獨分子喺過去40年來成功改寫歷史,教育咗另一代嘅去中國化之台灣青年以及中年。2、成功地運用咗競選手段。網軍以及政治恐嚇嘅手段勢力成功。3、吳敦義嘅自私自利。想自立為總統候選人唔成功。用陰險嘅手段拉攏郭臺銘,利用馬英九及其幕僚將國民攪成一鍋含有老鼠屎嘅爛粥。咎由自取。4、國民黨早已斷代。日子不多矣!

  “國民黨已經冇人才。”僑界有識之士都有呢種感覺。韓國瑜以為趁住當選高雄市長嘅人氣,再嘗試加強對民進黨嘅批判來打開選戰局面,喺對中政策方面則訴求,“如果同大陸改善關係,台灣安全,人民有錢”,但受到香港局勢的影響,對“親中派”之形象不利,年輕人嘅支持率低迷而陷入苦戰,最終落敗。八友覺得,除咗天時、地利、人和因素之外,韓國瑜本身才輸幹學識均不足以擔當大任,每次演講均係空空蕩蕩一句“發大財”。口依家蔡英文笑納4年,台灣將會如何。

  朋友認為,無論台海局勢中有幾多不確定性,一個最大嘅確定性係:“陸強台弱”嘅趨勢將持續下去,大陸綜合實力變得越來越強不可阻擋,台灣實力同大陸嘅差距只會一天天繼續拉大。

  美國喺台海局勢中所能扮演嘅角色從長期來睇也必將係逐漸削弱。蔡英文同民進黨當局如果要將台灣帶向相反之方向,佢哋必將成為被兩岸社會共同唾棄,並最終受到報應嘅歷史罪人。大家拭目以待。

本文版权属“纽约侨报”所有,未经授权请勿转载。违者将追究其相关法律责任。

评论

关于侨报| 报纸广告| 数字广告| 免责声明| 版权声明| 联系我们| 意见建议| 网站地图| WAP版